Frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Frużelina to idealny dodatek do tostów, racuchów, naleśników, ciast i deserów. Możemy ją zrobić z wszystkich dojrzałych owoców. Taki słoiczek frużeliny z dużymi kawałkami czereśni przypomni nam w środku zimy lato i smak świeżych owoców

Składniki

  • czereśnie wydrylowane 1 kg
  • cukier 20 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • woda 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Bardzo dojrzałe czereśnie dryluję przekrawając każdy owoc na pół. Czereśnie zasypuję cukrem, mieszam i odstawiamy na 5-6 godzin by puściły sok.Ilość cukru zależy od słodkości czereśni.
    Po tym czasie dodaję sok i skórkę startą z cytryny. Dodaję pół szklanki wody i całość podgrzewam na małym ogniu przez ok 5-7 min, często mieszając. Pozostałą wodę /0,5 szklanki/ mieszam z mąką ziemniaczaną i wlewam do owoców. Cały czas podgrzewając dokładnie mieszam przez ok. 5-7 min aż całość zgęstnieje i stanie się przeźroczysta jak kisiel. Gorącą frużelinę przekładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem.

Składniki
  • czereśnie wydrylowane 1 kg
  • cukier 20 dag
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • woda 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
Składniki