Frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W tak małym słoiczku mieści się pełnia smaku czereśni.

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, by puściły soki. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Komentarze do przepisu (6)

luna76 21 czerwca 2015
uwielbiam!!! :)
Futka 22 czerwca 2015
Mniam :D
kstr54 27 czerwca 2015
to musi byc cos WSPANIALEGO !!!choc czeresnie drogie u mnie ale zrobie pare sloickow, pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody
Składniki