fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)

fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowy, domowy, zrobiony jesienią (październik) idealny na błyskawiczne, smaczne obiady zimą. Wtedy warzywa są tanie. Słoik 500 ml wystarcza do przygotowania dania na 4 osoby, a z przepisu powinno wyjść ok. 6 słoików (X.2016 koszt produktów to 10 złociszy całość), w wersji postnej zamiast cukru dodaję jabłko :)

Składniki

  • cukinia - 2,5kg
  • pomidor - 1,5 kg
  • Papryka czerwona - 1 kg
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka (lub 1 jabłko bez pestek lub 1/3 szklanki soku jabłkowego))
  • sól himalajska - 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka (przyprawa w proszku) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Cukinię myję, obieram i pozbawiam gniazd nasiennych.
    Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych.
    Pomidory sparzam, wydrążam szypułkę i pestki.

    Wszystko kroję w mniejsze kawałki i gotuję ok. 20 minut.

  2. Dodaję sól, cukier, a na koniec ocet, mieszam i zagotowuję, tak do 10 minut max.
    Sos gotowy!
    Nakładam w czyste, wyparzone, gorące i suche słoiki. Pilnuję by "zakręcadło" czyli gwint słoika i pokrywki były idealnie czyste i suche.
    Słoiki odwracam do góry dnem i zostawiam na całą noc do wystygnięcia - w ten sposób się uszczelnią i zawekują
    Przechowuję w DomowejPiwniczce, suchej i chłodnej, z której przetwory wystarczają zwykle do majówki :)

    Zimą.... mniam indyczek na beztłuszczową patelnię, sosik i obiad gotowy. Smakuje też idealnie w wersji vege do makaronu, także bezglutenowego i ryżowego.

  3. Wersja "na wypasie", czyli nie do końca fit :) jest tutaj:
    "cukiniowy sos słodko-kwasny na wypasie ale bez mąki"
    https://smaker.pl/przepis-cukiniowy-sos-slodko-kwasny-na-wypasie-ale-bez-maki,153928,domowapiwniczka.html

    W wersji postnej, do diety warzywno-owocowej, zamiast cukru, dodaję jabłko.

Komentarze do przepisu (2)

rosynka 14 sierpnia 2019
Pyszny sosik! A ile (i jakich) sloikow wychodzi z porcji? Zgory dziekuje za odpowiedz.
rosynka 29 sierpnia 2019
Przepraszam, przeoczylam. 6 sloikow. Zabieram sie do roboty, dziekuje za fajny przepis.
Składniki
  • cukinia - 2,5kg
  • pomidor - 1,5 kg
  • Papryka czerwona - 1 kg
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżka (lub 1 jabłko bez pestek lub 1/3 szklanki soku jabłkowego))
  • sól himalajska - 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka (przyprawa w proszku) - 1 łyżeczka
Składniki