Fasolka zamknięta w słoiku

Fasolka zamknięta w słoiku
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Co zrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiad! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub podać grillowaną pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam :)

Składniki

  • Proporcje na słoik 0,5 l :
  • fasolka szparagowa żółta ugotowana - garść ok. 15 dag
  • Pomidor najlepiej malinowy 2 szt. ( duże )
  • Cebula 1 średnia ok. 10 dag
  • Marchew 1 mała
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Ocet 10 % 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Chili szczypta lub jedna ostra papryczka
  • Pieprz ziarnisty kilka kulek
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pietruszka zielona garść

Przygotowanie

  1. Z fasolki odciąć dwie końcówki, ugotować do miękkości - ok. 20 minut.

  2. Marchewkę ugotować w całości - ok. 10 minut.

  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

  4. Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody.

  5. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą bez ziaren, podsmażoną wraz z cebulą.

  6. Zagotować. Zdjąć z ognia.

  7. Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami.

  8. Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym

  9. Zamknąć słoik nakrętką i pasteryzować 20 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 29 czerwca
Bardzo fajny pomysł,można rózne kombinacje tworzyc i będzie smacznie:)
kulinarnagosia 01 lipca
Dokładnie tak :)
Składniki
  • Proporcje na słoik 0,5 l :
  • fasolka szparagowa żółta ugotowana - garść ok. 15 dag
  • Pomidor najlepiej malinowy 2 szt. ( duże )
  • Cebula 1 średnia ok. 10 dag
  • Marchew 1 mała
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Ocet 10 % 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Chili szczypta lub jedna ostra papryczka
  • Pieprz ziarnisty kilka kulek
  • Ziele angielskie 3 kulki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pietruszka zielona garść
Składniki