Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maudie
Zdrowy dodatek do serów,mięs lub po prostu solo :)

Składniki

  • Żurawina ok 1kg
  • Cukier ok. szklanka lub wg uznania
  • Woda ok. 1/2 l

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z cukrem,dodać umytą żurawinę i gotować na wolnym ogniu aż żurawina zacznie pękać i puszczać sok.

    Gotować cały czas mieszając aż dżem zacznie gęstnieć a żurawina zacznie się rozpadać.

    Po uzyskaniu pożądanej konsystencji (dżem można zblendować ale ja tego nie robiłam) przełożyć dżem do słoików,zakręcić i odwrócić do góry dnem.Pozostawić do wystygnięcia.Smacznego :)

Komentarze do przepisu (15)

Bardzo apetycznie wyglada! Szczesliwego Nowego Roku :*
fafiatko 07 stycznia
Swietny! w domowym dzemie mozna dodac cukru pod swoj gust.
Nevermore 07 stycznia
Do mięsiwka szczególnie :) To mówiłem ja, Lew ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Żurawina ok 1kg
  • Cukier ok. szklanka lub wg uznania
  • Woda ok. 1/2 l
Składniki