Dżem ze śliwek z orzechami

Dżem ze śliwek z orzechami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnetaJR
Śliwki to jedne z moich ulubionych owoców. Powidła i dżemy śliwkowe przygotowuję co roku. Eksperymentuję przy tym z różnymi dodatkami. Tym razem są to orzechy włoskie, które nadały dżemowi ciekawego smaku.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 opakowanie konfiturexu
  • 0,5kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Rozdrabniamy blenderem i łączymy z Kofiturexem (Gellwe). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz orzechy. Mieszamy i gotujemy 5-10 minut. Po tym czasie przelewamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż ostygną.

Składniki
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 opakowanie konfiturexu
  • 0,5kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g zmielonych orzechów włoskich
Składniki