Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory to przecież owoce i dlatego można je wykorzystać jako przetwory na słodko. Niedojrzałym pomidorom brakuje naturalnej słodyczy, ale mają ciekawą rześkość i kwasowość, która jest wyczuwalna w dżemie. Smak dżemu z zielonych pomidorów jest zaskakujący, to intrygujące połączenie cierpkości i słodyczy, pomidorów i cytrusów. Pomidorową konfiturą możesz smarować świeże pieczywo, tosty lub naleśniki. Utarło się przekonanie, że zielone pomidory są trujące. To twierdzenie jest prawdą tylko wtedy, gdy zjesz surowe, zielone pomidory. Niedojrzałe owoce poddane obróbce termicznej są absolutnie bezpieczne i niesłychanie smaczne.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1017
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2609
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1805
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 219
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 140
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1017
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2609
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1805
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 219
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 140
Składniki
Umyj pomidory, usuń z nich twardy rdzeń i pokrój na kawałki (możesz zostawić skórkę). Zmiksuj całość na gładką masę i przelej do garnka. Dodaj starty imbir i laskę cynamonu (jeśli lubisz), sok i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz wsyp cukier. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i smaż na wolnym ogniu przez około 40 - 60 minut. Mieszaj w międzyczasie, by cukier się rozpuścił. Dżem powinien być gęsty i odstawać od garnka podczas mieszania. Sprawdź smak – w razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny i 2 łyżki miodu, jeśli lubisz jego smak.
Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręcaj. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu.