Dżem z soku z winogron

Dżem z soku z winogron
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Winogrona jakie mam w ogrodzie to odmiany winne. Mają twardą skórkę i twarde gorzkie pestki. Dlatego robię z nich wino lub sok oraz dżemy ze soku.

Składniki

  • Sok z winogron białych i czerwonych (ok. 2,5 l)
  • Cukier (250g)
  • Żelfix 3:1 (2szt.)

Przygotowanie

  1. 1. Winogrona płuczę i wrzucam do wyciskarki wolnoobrotowej

  2. 2. Otrzymany sok wlewam do garnka, dosładzam i wsypuję żelfixy. Mieszam.

  3. 3. Gorący sok (dżem) wlewam do wyparzonych słoiczków. Zakręcam i odwracam denkami do dołu.
    4. Po ostygnięciu naklejam etykietę. Etykiety przygotowuję sama w programie Publisher, drukuję na etykietach samoprzylepnych.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 20 sierpnia 2019
Fajne:) Takiego dżemu jeszcze nie robiłam:)
Składniki
  • Sok z winogron białych i czerwonych (ok. 2,5 l)
  • Cukier (250g)
  • Żelfix 3:1 (2szt.)
Składniki