Dżem z rabarbaru i bananów

Dżem z rabarbaru i bananów
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Pyszny dżem, polecam :)

Składniki

  • 1 kg bananów
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania żelfix 2:1
  • sok z 1 dużej cytryny

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej wieczorem należy obrać banany i rabarbar.
    Pokroić i zasypać cukrem i cukrem waniliowym.
    Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.


    Na drugi dzień owoce zagotować.
    Ja gotowałam około 15 minut. Od momentu zagotowania.
    Wsypać żelfix, wymieszać i gotować dwie minuty. Wlać sok z cytryny i jeszcze trzymać na ogniu około dwóch minut.
    Gorący dżem wlać do słoików, zakręcać i układać dnem do góry.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 16 maja 2017
Na zimę w sam raz ;)
Docherro 20 maja 2017
Super!
Składniki
  • 1 kg bananów
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania żelfix 2:1
  • sok z 1 dużej cytryny
Składniki