Dżem z pomarańczy deserowych.

Dżem z pomarańczy deserowych.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: btylza
Dżem który możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Świetny jako dodatek do ciast, sosów do mięs oraz pieczywa pszennego.

Składniki

  • - pomarańcze deserowe - ok. 3 kg.
  • - cukier kryształ - ok. 1 kg.

Przygotowanie

  1. - z dwóch pomarańczy po ich dokładnym umyciu na drobnej tarce zetrzeć skórkę

    - bardzo dokładnie obrać pomarańcze

    - pokroić i wrzucić do garnka

    - gotować aż całość zmięknie od czasu do czasu mieszając

    - kiedy już całość się rozgotuje dodać startą skórkę i pogotować około 10 min.

    -całość zblendować i dodać około 1 kg. cukru

    - gotować na małym ogniu mieszając - aż całość zgęstnieje

    - gorący dżem wlewać do umytych słoiczków, dokładnie zamknąć nakrętki i odwrócić do góry dnem - nie pasteryzujemy

    Z tej porcji zrobimy 7 słoiczków dżemu.

Komentarze do przepisu (3)

bozka44 08 marca 2014
Jestem pozeraczem dzemow pomaranczowych, wiec daje maksymalna ilosc punktow!!!!!!!!!
bozka44 08 marca 2014
Dalabym jeszcze wiecej, ale sie tu nie da :-(((((
btylza 09 marca 2014
Dzięki! Uważaj tylko na ilość skórki pomarańczowej. Dodawaj po trochę żeby dżem nie był gorzki.
Składniki
  • - pomarańcze deserowe - ok. 3 kg.
  • - cukier kryształ - ok. 1 kg.
Składniki