Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Kolor obłędny, smak cudowny. Taki dżem można zrobić o każdej porze roku, ale jesienią marchewka jest najsmaczniejsza.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1753
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1753
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owoców. Marchewki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać cukier, otartą skórkę z pomarańczy, z cytryny i sok. Przy pomocy blendera zmiksować marchewkę. Gotować/smażyć na mały ogniu do uzyskania właściwej konsystencji. Często mieszać i pilnować , żeby dżem nie przywarł do dna. Dżem musi być gęsty, mocno odparowany. Na koniec dodać szczyptę kardamonu. Przełożyć dżem do wyparzonych słoiczków. Szczelnie pozamykać nakrętki. Odwrócić do góry denkami. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nałożymy dżem bardzo gorący nie trzeba pasteryzować. Smacznego.