Dżem z kaki

Dżem z kaki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Smaczny dżemik z bardzo zdrowego owocu kaki czyli persymony:)

Składniki

  • Owoc kaki (u mnie 4-5 szt)
  • Cytryna 1 szt
  • Cukier waniliowy (opcjonalnie) ok 1-2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Z kaki usunąć szypułkę,umyć,osuszyć,obrać i pokroić w kawałki.
    Pokrojone owoce przełożyć do garnka,dodać opcjonalnie cukier waniliowy (Można też dosłodzić ale ja tego nie robiłam,ponieważ kaki jest bardzo słodkie) oraz sok z cytryny i zagotować często mieszając.W trakcie gotowania,które trwa krótko,ok 10-15 min można owoce zblendować (ja to zrobiłam delikatnie by pozostały małe kawałeczki kaki)
    Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i odwrócić do góry dnem.Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

Nevermore 03 stycznia
Biorę cały słoik, może nam do rana wystarczy ;) Pychotka, mniami :)
fafiatko 04 stycznia
OOO, nie pomyslalabyma aby z egzotycznych owocow zrobic pyszny dzem, a tu taki siwetny przepis!
BEATA1978 04 stycznia
Lubię ten owoc, ale dżemu jeszcze z niego nie robiłam. Chyba czas spróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Owoc kaki (u mnie 4-5 szt)
  • Cytryna 1 szt
  • Cukier waniliowy (opcjonalnie) ok 1-2 łyżeczki
Składniki