Dżem z gruszek

Dżem z gruszek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Obfitość gruszek zmusiła nas do myślenia, jak je zagospodarować. Wyszedł pyszny dodatek nie tylko do chleba z mlekiem.

Składniki

  • 2 kg gruszek
  • 2 laski wanilii
  • 2 sztuki kory cynamonu
  • 300 ml wody
  • 14 g agaru

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki (choć to niekonieczne).
    Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, cynamon, wanilię i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę. Studzimy, wyjmujemy cynamon i wanilię. Blendujemy, tak by cząstki owoców były wyczuwalne. Dodajemy agar, dokładnie łączymy, zagotowujemy i przekładamy do słoiczków. Zamykamy nakrętkami. Słoiczki układamy nakrętkami do spodu. Studzimy.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 30 sierpnia 2019
Ale mi apetytu narobiłeś!!!!!
GREGORHSPEED 30 sierpnia 2019
Miło ;)
konhambos 07 września 2019
pyszny.
Mozna go tez dalej podfryzowac do chutney :)
Składniki
  • 2 kg gruszek
  • 2 laski wanilii
  • 2 sztuki kory cynamonu
  • 300 ml wody
  • 14 g agaru
Składniki