Dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową

Dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KasiaSar
Dzisiaj przedstawiam pyszny domowy dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową. Prosty dżem bez dodatku substancji żelujących. Ma posmak pomarańczowy z nutą cynamonu i goździków. Polecam, nadaje się do pieczywa, wafla, naleśników :-)

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę.

    Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin.

    Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda. Po tym czasie wsypać galaretkę, prażyć jeszcze około 15-20 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Składniki
  • 2 kg dyni
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu
Składniki