dżem z dyni i jabłek

dżem z dyni i jabłek
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: PATI197799
dzieci lubią go jeść prosto ze słoika

Składniki

  • obrana dynia, 2 kg
  • obrane kwaśne jabłka, 2 kg
  • cukier, 1 kg
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Dynię i jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować aż się rozpadną. Wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1,5 kg cukru, cukier waniliowy i galaretkę pomarańczową. Smażyć aż dżem będzie gesty. Przełożyć do słoików. Pasteryzować ok. 20 minut.

Składniki
  • obrana dynia, 2 kg
  • obrane kwaśne jabłka, 2 kg
  • cukier, 1 kg
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie
Składniki