Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i łatwy w przygotowaniu dżem z dyni z dodatkiem jabłek i soku z cytryny.Idealny do ciast , deserów, naleśników lub jako dodatek do kanapek
Szybka i smaczna
Odsłon: 13964
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 45
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10326
Szybka i smaczna
Odsłon: 13964
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 45
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10326
Składniki
Jabłka i dynię obierz ze skórki usuń pestki, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce,po obraniu ma być po kg owoców,wyciśnij sok z cytryny. Do garnka włóż dynie , jabłka wlej sok z cytryny i około 0,5 szklanki wody i zagotuj .Gotuj do miękkości owoców około godziny, na wolnym ogniu aż odparuje wodą i sok.Dodaj cukier i gotuj około 5 minut.
Przełóż do słoików szczególnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
Po wyjęciu odwracamy do góry dnem.Po wystygnięciu dżem przechowuj w chłodnym ciemnym miejscu.