Dżem z czereśni

Przepis dnia 2020-07-09
Dżem z czereśni
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
    Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
    Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny.
    Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
    Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
    Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 08 lipca
Musi być pyszny:)
Obserwator 08 lipca
Oj, nie musi. Ale smaczny, taki domowy
konhambos 08 lipca
z kardamonem musza miec boski smak
Składniki
  • 1 kg czereśni
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
Składniki