Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie gładki dżem z czarnej porzeczki, zblendowany w mikserze lub blenderze ręcznym, będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Świetnie sprawdzi się w roli przełożenia do ciast i tortów. Możesz również posmarować niż kanapki na śniadanie lub naleśniki. Nie jest zbyt słodki, dlatego powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie jadają słodyczy.
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Składniki
Najpierw przygotuj owoce do przetworów. Czarną porzeczkę najpierw umyj i z pomocą durszlaka odcedź nadmiar wody. Dopiero wtedy pozbądź się ogonków.
Do naczynia z szerokim dnem (może być wok albo głęboka patelnia) przełóż owoce i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Dolej kilka łyżek wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Zostaw tak na około pół godziny, możesz przykryć naczynie.
Mieszaj co jakiś czas, aby czarna porzeczka nie przywarła do dna. Kiedy owoce zaczną się robić miękkie, a woda prawie w pełni odparuje, dodaj cukier. Powinien być też zauważalny sok z owoców, a ich objętość wyraźnie się zmniejszy. Wtedy też masa powinna być gęsta. Wymieszaj i gotuj dalej na średnim ogniu. Przygotuj sobie ręczniki albo obłóż pozostałe palniki folią aluminiową. Gotujące się porzeczki będą chlapać.
Po dodaniu cukru, owoce znowu będą rzadkie. Kiedy się rozpuści i masa zacznie gęstnieć przełóż owoce z cukrem do większej miski. Zmiksuj na gładki mus. Dżem powinien być dalej ciepły, jeśli zdążył się ostudzić, zagotuj go jeszcze w garnku.
Wyparzone, suche i czyste słoiki ułóż obok siebie. Wlej dżem, powinien być gęsty w swojej konsystencji. Dokładnie zakręć szklane naczynia.
Przygotuj duży garnek z szerokim dnem. Wyłóż go bawełnianą ściereczką i dodaj wodę. Zagotuj ją i wtedy przełóż słoiki. Pasteryzuj 20 minut.
Słoiki z dżemem pozostaw na blacie do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Wtedy przełóż do ciemnego i chłodnego miejsca.