Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aronia z jabłkiem i dynią zasmakuje wszystkim którzy nie przepadają za aronią.Pyszny dżem.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Aronię umyć, zmiażdżyć w garnku, wsypać cukier, dodać 2 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu 30 minut. Dodać obrane i pokrojone jabłka, gotować na wolnym ogniu mieszając, do rozgotowania owoców. Dynię obrać, pokroić w nieduże kawałki, wrzucić do osobnego garnka, wlać na dno trochę wody i gotować 30 minut. Rozgotowaną dynię przełożyć do aronii z jabłkiem, wymieszać dokładnie i przełożyć dżem do słoików. Pasteryzować 20 minut w piekarniku 110stopni lub w kąpieli wodnej.
Tak przygotowany dżem jest bardzo dobry i łagodny w smaku.