Dżem z aronii i malin

Dżem z aronii i malin
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rena1
Dżem z aronii z dodatkiem malin jest pyszny. Wspaniały dodatek do naleśników, pieczywa i gofrów. Polecam.

Składniki

  • owoce aronii 1/2 kg
  • maliny 1/2 kg
  • cukier 1/2 kg
  • laska wanilii 1 szt
  • sok z limetki 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę. Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem.

  2. Wsypać umyte, osuszone maliny, skropić sokiem z limonki.

  3. Dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i cukier, wymieszać.

  4. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.

  5. Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.

Składniki
  • owoce aronii 1/2 kg
  • maliny 1/2 kg
  • cukier 1/2 kg
  • laska wanilii 1 szt
  • sok z limetki 2-3 łyżki
Składniki