Dżem z aronii i jabłek

Dżem z aronii i jabłek
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
doskonały do ciast, kanapek, naleśników

Składniki

  • 2 kg aronii
  • 1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych typu antonówka)
  • 3/4 kg cukru
  • ew. środek żelujący

Przygotowanie

  1. Aronię myjemy, wkładamy do foliowej torebki i zamrażamy przez 24 godziny - w ten sposób pozbawiamy jej części goryczki. Owoce przekładamy do garnka i stawiamy na większym ogniu. Ponieważ zamrożona aronia puści sok nie ma potrzeby podlewania jej wodą. W czasie kiedy aronia zaczyna się gotować obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do garnka i mieszamy razem z aronią. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy ok 30 minut aż jabłka zaczną się rozpadać.

  2. Dodajemy cukier i gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy środek żelujący i w zależności od jego rodzaju gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Ja po dodaniu konfitur-fixu gotowałam 3 minuty. Gorącym dżemem napełniamy umyte wcześniej słoiczki, zakręcamy i stawiamy je do góry nogami aby szczelnie się zamknęły.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 06 marca 2018
Uwielbiam połączenie jabłek z aronią:)
Składniki
  • 2 kg aronii
  • 1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych typu antonówka)
  • 3/4 kg cukru
  • ew. środek żelujący
Składniki