Dżem z agrestu

Dżem z agrestu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Pyszny dżemik z niedocenianego agrestu:)

Składniki

  • Agrest (u mnie 1,5 kg)
  • Cukier ok 500 g lub wg uznania
  • Sok z cytryny
  • Woda ok 3/4 szklanki

Przygotowanie

  1. Agrest oczyścić z ogonków i dokładnie umyć.

    Do garnka wlać wodę,wsypać agrest i postawić na małym ogniu.
    Dodać cukier,sok z cytryny i wymieszać. Gotować co jakiś czas mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Ja swój dżem dodatkowo zblendowałam.

    Gdy dżem osiągnie pożądaną przez nas konsystencję przełożyć go do wyparzonych słoików,zakręcić i odstawić do góry dnem lub zapasteryzować. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 27 lipca
Pysznosci! smak agrestu jest niezrownany!
smaker 28 lipca
Uwielbiamy agrest - dziękujemy za świetny przepis :)
Nevermore 28 lipca
Przymierzamy się do zrobienia takiego dżemu, ale jak na razie zżeramy większość prosto z krzaczków ;) Trzeba... Czytaj całość »
Przymierzamy się do zrobienia takiego dżemu, ale jak na razie zżeramy większość prosto z krzaczków ;) Trzeba będzie kiedyś się opanować hihi. Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Agrest (u mnie 1,5 kg)
  • Cukier ok 500 g lub wg uznania
  • Sok z cytryny
  • Woda ok 3/4 szklanki
Składniki