Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 123
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 259
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 96
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 123
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 259
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 96
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Składniki
Wiśnie trzeba umyć i wydrylować.
W dużym słoju lub garnku trzeba je przesypać cukrem i zostawić na trzy dni po tym czasie odlewa się sok. Lub- wrzucić do sokownika obsypać cukrem i odciągnąć sok.
Wiśnie zasypane cukrem podgrzewa się w garnku- teflonowy świetnie się sprawdza, aż będą prawie jedną masą- ale nie do końca. A pozostałości soku prawie się zredukują. Zawsze trafi się jakaś pestka- wiec można zawsze je wyłowić. Wiśnie po sokowniku podgrzewa się krócej.
Pod koniec można sprawdzić słodkość dżemu i ewentualnie go dosłodzić. Dżem nałożyłam do sparzonych wrzątkiem słoików i przed zakręceniem dokładnie przetarłam krawędź słoika. Jeśli dżem był gorący, to pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut. jeśli zimny- to 20 minut wstawione do zimnej wody, liczone od momentu zagotowania wody. Dłuższa pasteryzacja też nie zaszkodzi.
Słoiki można wyjąć na ściereczkę i czekać, aż nakrętki będą się z lekkim odgłosem zasysać.