Dżem wieloowocowy końca lata

Dżem wieloowocowy końca lata
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jeszcze we wrześniu przygotowałam bardzo smaczny dżem wieloowocowy z lawendą. Wykorzystałam nasze ostatnie brzoskwinie oraz lawendowe kwiatki z ogrodu, ponieważ pod koniec lata lawenda bardzo często powtarza kwitnienie. Nie było tych kwiatów zbyt dużo, bo mamy dość młode krzaczki. Pozyskałam więc ilość w sam raz na pachnący dodatek do dżemu z dwóch kilogramów owoców, który równocześnie nie zdominuje smaku mydlanym zapaszkiem. Bardzo chciałam mieć dżem lawendowy wyłącznie z jesiennych ogrodowych brzoskwiń, ale po obraniu owoców z pestek okazało się, że jest ich trochę za mało. Oczywiście brzoskwiń jest za mało, nie pestek. I co teraz??? Tym sposobem, zamiast dżemu brzoskwiniowego, powstał wspaniały dżem wieloowocowy z lawendą. Polecam!

Składniki

  • brzoskwinie pozbawione pestek – około 1300-1400 g
  • 2-3 dojrzałe banany bez skórki (można zastąpić np. gruszkami)
  • jabłka, raczej dość kwaśne, pozbawione skórki i gniazd nasiennych – tyle, by w sumie uzyskać 2 kg mieszanych owoców
  • 750 g cukru żelującego 2:1, można zastąpić zwykłym cukrem i pektyną .
  • sok z połowy cytryny (dla zrównoważenia smaku), ewentualnie trochę kwasu cytrynowego w zamian
  • garstka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy

Przygotowanie

  1. Wszystkie owoce, których po oczyszczeniu ze skórek i gniazd nasiennych/pestek ma być 2 kg – pokrój w kostkę. Pokrojone owoce umieść w dużym, płaskim rondlu i posyp cukrem żelującym. Przykryj garnek i zostaw na noc. W tym czasie owoce puszczą sporo soku.

  2. Następnego dnia ogrzej owoce aż do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień do minimum. Smaż owoce na dżem, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po około 10 minutach dżem powinien już mieć odpowiednią konsystencję (jeśli smażysz bez pektyny i ze zwykłym cukrem – uzyskanie właściwej gęstości potrwa dłużej). Pod koniec smażenia dodaj sok z cytryny i kwiaty lawendy. Grzej jeszcze przez 2-3 minuty.

  3. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych wrzątkiem (lub wyprażonych w piekarniku) słoiczków. Zakręcaj gorące i od razu stawiaj dnem do góry. Przykryj grubym ręcznikiem, niech słoiki stygną powoli, a wtedy nie będą wymagać dodatkowej pasteryzacji. Możesz też napełnione dżemem słoiki pasteryzować przez 15-20 minut w kąpieli wodnej lub w piekarniku.

  4. Koniec pracy, dżem wieloowocowy z lawendą jest już gotowy do degustacji. Jest dość słodki, ale taki miał być. Kto chce – może zmniejszyć ilość użytego cukru. Z podanej porcji otrzymałam 11 słoiczków rozmaitej wielkości – takich, jak widać na zdjęciach. Słoiki różne, jak zawsze pod koniec sezonu… Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 października
pyszności :)
Składniki
  • brzoskwinie pozbawione pestek – około 1300-1400 g
  • 2-3 dojrzałe banany bez skórki (można zastąpić np. gruszkami)
  • jabłka, raczej dość kwaśne, pozbawione skórki i gniazd nasiennych – tyle, by w sumie uzyskać 2 kg mieszanych owoców
  • 750 g cukru żelującego 2:1, można zastąpić zwykłym cukrem i pektyną .
  • sok z połowy cytryny (dla zrównoważenia smaku), ewentualnie trochę kwasu cytrynowego w zamian
  • garstka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy
Składniki