dżem truskawkowy

dżem truskawkowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: wilma
dżem truskawkowy wg przepisu mojej mamy

Składniki

  • 1 kg świeżych umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1
  • 350 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Owoce wrzucić do garnka, dodać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia gotując na małym ogniu, ciągle mieszając. Wsypać cukier i cynamon, dobrze wymieszać, ponownie zagotować i gotować aż uzyska się konsystencję dżemu. Gorący dżem włożyć do słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem (pozostawić je tak na co najmniej 5 minut).

Komentarze do przepisu (1)

mama-oski 17 sierpnia 2009
witam, mam pytanie odnosnie cukru zelujacego, w przepisach napotykam opis 3:1, czy moge uprzejmie prosic o... Czytaj całość »
witam, mam pytanie odnosnie cukru zelujacego, w przepisach napotykam opis 3:1, czy moge uprzejmie prosic o wyjasnienie co to znaczy? Dopiero rozpoczynam swoja przygode z prztworami
dziekuje
Składniki
  • 1 kg świeżych umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1
  • 350 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
Składniki