Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Warto robić przetwory na zimę. Są o wiele bardziej smaczne i zdrowsze od tych sklepowych ,a zrobienie ich wcale nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej robić je partiami ,tak po 2 kg. Przepis podaję na 1 kg owoców.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki (duże truskawki kroimy na pół) ,wrzucamy do garnka ,zasypujemy cukrem ,dolewamy sok z cytryn i dokładnie mieszamy ,odstawiamy. Po 2-3 godzinach truskawki gotujemy około godziny od zagotowania (na średnim ogniu ,jeśli chcemy żeby dżem był gęstszy to dłużej) ,co jakiś czas mieszając. Przekładamy do słoiczków ,dobrze zakręcamy i na ściereczkę układamy do góry dnem na około 40 min.

Komentarze do przepisu (6)

ggosienka68 27 czerwca 2014
taki dżemik w zimie to skarb :)
mimiwiki 27 czerwca 2014
Pycha :) Ja jeszcze w życiu nie kupiłam dżemu w sklepie :)
Konto usunięte 27 czerwca 2014
Pięknie wygląda Twój dżem.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
Składniki