Dżem pomidorowy

Dżem pomidorowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Dżem z pomidorów z nutką cynamonu.Doskonały jako dodatek np do twarogu lub sera pleśniowego

Składniki

  • Pomidory 1 kg
  • Cukier ok 100-150 g
  • Laska cynamonu (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić w mniejsze kawałki,przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
    Do pomidorów dodać laskę cynamonu (opcjonalnie)i podsmażać często mieszając.
    Gdy pomidory się rozgotują dodać sok z cytryny a następnie zblendować.
    Gotować jeszcze przez chwilę,wyciągnąć laskę cynamonu i przełożyć gorące do wyparzonych słoiczków.Odwrócić dnem do góry i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Dżem można również przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek (ja tego nie robiłam)
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (29)

fafiatko 03 września 2019
Pycha! a to mnie zaskoczylas tym przepisem, slyszalam ale nie robilam :)
ekspresjawkuchni 03 września 2019
Bardzo ciekawy pomysł.
Pieprzyczfantazja 04 września 2019
dla mnie to coś nowego, ale właśnie jestem na etapie przerabiania pomidorów to wypróbuję przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pomidory 1 kg
  • Cukier ok 100-150 g
  • Laska cynamonu (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny
Składniki