Dżem pomarańczowy.

Dżem pomarańczowy.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Majala
Teraz jest sezon na pomarańcze. A więc dżem pomarańczowy.

Składniki

  • 6 sztuk dużych pomarańczy. Muszą być słodkie i bez pestek.
  • 1/2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie.
    Obrać cienko skórkę.

  2. Skórkę sparzyć wrzątkiem. Kilka minut przetrzymać. przelać zimną wodą . Ponownie sparzyć.

    Skórkę pokroić w drobne paseczki.

  3. Z pomarańczy zdjąć dokładnie białą skórkę.

  4. Pomarańcze przeciąć na ćwiartki i pokroić w plasterki.

  5. Do rondla wsypać cukier i wlać 1/2 szklanki wody.

    Wrzucić skórkę. Gotować do momentu aż zacznie być klarowna. Jeśli woda zacznie wyparowywać dodać pomarańcze.

    Gotować do momentu aż cząstki rozgotują się a biała osłonka ( zostanie trochę po obraniu) stanie się szklista. Można w tym stanie zostawić na noc.

    Rano znów gotować.W sumie około 1 i 1/2 godziny na mniejszym ogniu.

    Gdy zaczyna być gęste dodawać troszkę wody. Skórka musi być miękka.

    Gdy stwierdzimy, że skórka jest miękka, miąższ pomarańczy rozgotował się a białych osłonek nie widać dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 l gorącej wody . Już nie gotujemy.

  6. Przelewamy gorący dżem do słoików. Wyszło 5 szt. 1/4 litra słoiczków. Studzimy na stole a potem przekładamy do lodówki.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 09 stycznia 2018
Dżem pomarańczowy jest przepyszny a teraz warto zrobić by pomógł nam przetrwać do wiosny:)
Majala 09 stycznia 2018
Co roku o tej porze robię ten dżem. Wszystkie kupowane do pięt mu nie sięgają. A uwielbiam poranne tosty z tym... Czytaj całość »
Co roku o tej porze robię ten dżem. Wszystkie kupowane do pięt mu nie sięgają. A uwielbiam poranne tosty z tym dżemem. I z masełkiem własnej roboty. Pozdrawiam i życzę smacznego.
konhambos 09 stycznia 2018
nigdy nie robilam, ale uwielbiam ten smak. Warto wypróbowac.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 sztuk dużych pomarańczy. Muszą być słodkie i bez pestek.
  • 1/2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka pomarańczowa
Składniki