dżem pomarańczowy

dżem pomarańczowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków o pojemności ok. 310 ml

Składniki

  • 2,5 kg pomarańczy
  • 2 cm. imbiru
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 cytryny

Przygotowanie

  1. Pomarańcze i cytryny wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryn, a następnie je obrać. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać obrany imbir, cząstki pomarańczy i cytryn, otartą skórkę. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż dżem zgęstnieje, pod koniec gotowania wyciągnąć imbir. Wyparzone słoiki napełniać dżemem. Pasteryzować 30 minut. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 12 maja 2013
Interesujący przepis :)))
Maudie 12 maja 2013
Mniamuśny taki dżemik:):):)
Składniki
  • 2,5 kg pomarańczy
  • 2 cm. imbiru
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 cytryny
Składniki