Dżem morelowy z cynamonowym akcentem

Dżem morelowy z cynamonowym akcentem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Sezon na morele warto wykorzystać na przygotowanie domowego dżemu. Szczypta cynamonu nada charakteru, a zimą rozgrzeje. Pychota:)

Składniki

  • 2 kg moreli
  • 400 - 500 g cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Umyj morele, pokrój je w niewielką kostkę.

  2. Włóż morele do garnka, zasyp cukrem lub ksylitolem i dodaj sok z cytryny oraz cynamon.

    Całość gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut mieszając często drewnianą łyżką.

    Morele się rozpadną, możesz całość zblendować jeżeli uznasz, że wolisz dżem bez kawałków owoców.

  3. Wymyte i wytarte do sucha słoiczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 10-15 minut.


    Nakładaj gorący dżem do słoików i ponownie włóż je do piekarnika na kolejne 10-15 minut.


    Po wystudzeniu dżem jest gotowy.


    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 14 lipca
ciekawy przepis:)
SlodkoSlodka83 14 lipca
Taki dżem to poezja smaku :-) Pozdrawiam
DoktorGosia 15 lipca
Dziękuj i również serdecznie pozdrawiam:)
Składniki
  • 2 kg moreli
  • 400 - 500 g cukru lub ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
Składniki