Dżem morelowy

Dżem morelowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Dżemik morelowy wyszedł przepyszny, a przepis na niego jest na prawdę bardzo prosty. Polecam więc Wam ogromnie :) I jeszcze mała rada — nie trzeba drobno kroić owoców do dżemu. Po pierwsze większość sama się rozpadnie podczas gotowania. Po drugie – taki kawałek moreli na kanapce z dżemem – bezcenne :)

Składniki

  • 2 kg moreli
  • 70 dag cukru
  • 2 dżemixy

Przygotowanie

  1. Po pierwsze wszystkie morelki dobrze myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki. Ja każdy owoc przecinałam na pół, wyjmowałam pestkę, a potem kroiłam jeszcze na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dżemixami. Porządnie mieszamy, tak, aby każdy kawałeczek otoczony był cukrem. Garnek stawiamy na gaz i doprowadzamy zawartość do wrzenia często mieszając (nie można dopuścić, aby dżem się przypalił).

  2. Gdy dżem zacznie się gotować, przykręcamy gaz i zostawiamy tak delikatnie pyrkoczące na 10 minut.

  3. Następnie zdejmujemy z ognia. Piankę zbieramy łyżką, a dżemik przelewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.

  4. Dobrze zakręcamy i słoiczki stawiamy do góry nogami na kilka chwil.

    Mój dżem próbowałam następnego dnia i był po prostu obłędny :)

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

anetaa26 04 sierpnia 2014
uwielbiam dzem morelowy :))
Składniki
  • 2 kg moreli
  • 70 dag cukru
  • 2 dżemixy
Składniki