Dżem marchewkowy

Dżem marchewkowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Futka
Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Z opowieści Babci wiem, że w czasie II wojny światowej robiono go także w Polsce z powodu braku dostępu do owoców. Do przygotowania konfitur wykorzystywane były także warzywa. Mimo wszystko dżem jest niesamowity w smaku, bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi soku cytrynowego i skórki pomarańczowej. Doskonale rozpieszcza nasze zmysły oraz świetnie nadaje się do naleśników, chleba, ciast i rozmaitych deserów.

Składniki

  • 1 kg obranej marchewki
  • 700 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

  2. Ugotowane marchewki odcedzamy i studzimy.

    Kiedy ostygną miksujemy je na jednolitą i gładką masę.

  3. Zmiksowane marchewki zasypujemy cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy.

  4. Tak przygotowaną masę zagotowujemy i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut, pamiętając o mieszaniu, aby dżem nie przywarł do garnka.

  5. Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy i soki wyciśnięte z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut.

  6. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

  7. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

gogusia 23 sierpnia 2015
cudny kolor :)
kaskasz83 23 sierpnia 2015
jeszcze o takim nie słyszałam, zabieram przepis do siebie ;)
BEATA1978 23 sierpnia 2015
Muszę wypróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg obranej marchewki
  • 700 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
Składniki