Dżem mandarynkowo-cynamonowy

Dżem mandarynkowo-cynamonowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KasiaAsia
Także zimą można robić przetwory:)

Przygotowanie

  1. Mandarynki dokładnie szorujemy. Pięć z nich z najładniejszą skórką kroimy na małe kawałki razem ze skórką, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Resztę mandarynek obieramy ze skórki, kroimy i bez skórki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.

  2. Gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu. Jak się lekko rozprażą, blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy cynamon, cukier i żelfix. Składniki te sypiemy powoli cały czas mieszając, żeby nie opadły na dno garnka. Całość gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu przez około godzinę.

  3. Wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak trzymamy aż słoiki wystygną.

Komentarze do przepisu (1)

lovetourism 17 lutego 2014
Uwielbiam przetwory w tym roku nie miałam czasu sama zrobić :( Poratowała mnie Przetwórnia Gryszczeniówka.... Czytaj całość »
Uwielbiam przetwory w tym roku nie miałam czasu sama zrobić :( Poratowała mnie Przetwórnia Gryszczeniówka. Może w tym roku mi się uda samej przygotować
Składniki