Dżem malinowy

Dżem malinowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Lato zamknięte w słoiku :) Kto raz spróbuje takiego dżemu więcej nie sięgnie po sklepowe produkty.

Składniki

  • maliny, 2 kg
  • cukier (do smaku), od 1/2 do 1 kg

Przygotowanie

  1. Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, albo dużej patelni i zasypujemy cukrem ( na początek proponuję 1/2 kg ). Smażymy najpierw na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści, potem zmniejszamy płomień do minimum i smażymy często mieszając przez 30-40 minut. W trakcie zbieramy łyżką szumy jakie powstają na powierzchni i robimy próbę słodkości - w razie potrzeby dosładzamy.

  2. Jeśli nie mamy pewności co do konsystencji to jest prosty sposób na sprawdzenie tego (kiedyś wyszukałam w internecie) - na zmrożony talerzyk dajemy kroplę naszego dżemu i wkładamy do zamrażalnika na minutkę. Jeśli po wyjęciu przejedziemy po nim palcem i ślad pozostanie to oznacza, że można go do słoików ładować. Jeśli dżem nam spłynie w to samo miejsce - trzeba smażyć dalej.

  3. Dżem rozlewamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem. Zawijamy w koc i dajemy mu spokojnie wystygnąć.

Komentarze do przepisu (7)

awepa 06 września 2012
Dżemik wygląda apetycznie. A ile słoików wychodzi z podanej proporcji? Pozdrawiam
awepa 06 września 2012
Dżemik wygląda apetycznie:-) A ile wychodzi słoiczków z podanej proporcji? Pozdrawiam
Konto usunięte 06 września 2012
Pychota,i do herbatki można.Stawiam 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • maliny, 2 kg
  • cukier (do smaku), od 1/2 do 1 kg
Składniki