Dżem jagodowy

Dżem jagodowy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Mamy sezon na jagody, borówki, morele, wiśnie i czereśnie. Zaraz pojawią się soczyste, słodkie śliwki. Jednym ze sposobów na przechowanie tych cudów natury jest zrobienie z nich dżemów. Taki słoiczek, otwarty potem w samym środku zimy, przywoła letnie, słoneczne chwile. A smak … mmmm, pychota.

Składniki

  • 2 kg jagód
  • 70dag cukru
  • 2 żel-fixy 3:1

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypujemy jagody. Zasypujemy je cukrem oraz żelfixami i dobrze wszystko mieszamy.

  2. Garnek stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy około 10 minut.

  3. Gotowym dżemem napełniamy słoiczki (dobrze umyte i wyparzone). Mocno je zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry nogami. Następnie odwracamy.

  4. Następnego dnia możemy już delektować się pysznym dżemem!!!

Składniki
  • 2 kg jagód
  • 70dag cukru
  • 2 żel-fixy 3:1
Składniki