DŻEM JABŁKOWY

DŻEM JABŁKOWY
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Super dodatek do naleśników, ciasta i kanapek.

Składniki

  • jabłka (najlepiej antonówki lub mekintosze)
  • cukier (jeżeli jabłka są słodkie, dac mniej cukru), 1kg/1kg jabłek
  • cynamon, goździki (jeśli ktoś lubi)

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych gotowac na wolnym ogniu do całkowitego rozgotowania (jeśli ktoś lubi, to mogą pozostac niewielkie kawałki). By się nie przypaliły, dno zakryc wodą.

  2. Gorący dżem nakładac do słoików i mocno zakręcic. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

rodzinka500 29 września 2011
do jabłek dodawałam jeszcze brzoskwinie , wyszło super,,,,
atus2 29 września 2011
tez taki robie pycha:)
wz31 29 września 2011
Uwaga z goździkami.Ja przesadziłam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jabłka (najlepiej antonówki lub mekintosze)
  • cukier (jeżeli jabłka są słodkie, dac mniej cukru), 1kg/1kg jabłek
  • cynamon, goździki (jeśli ktoś lubi)
Składniki