Dżem gruszkowy z wanilią

Dżem gruszkowy z wanilią
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia882
Gruszki są smaczne, niestety nie są dostępne przez cały rok. Warto zamknąć je w słoiku, aby przez cały rok można było je wykorzystywać do ciast, kanapek lub naleśników. Aromatyczny dżem z wanilią.

Składniki

  • 4 kg gruszek (waga po obraniu)
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 laski wanilii
  • ½ kg cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy sok z cytryny i laski wanilii. Po ok pół godziny gotowania dodajemy cukier.

  2. Gdy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę.

  3. Bardzo gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 18 sierpnia 2018
pyszny!
Składniki
  • 4 kg gruszek (waga po obraniu)
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 laski wanilii
  • ½ kg cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
Składniki