Dżem gruszkowy z imbirem

Dżem gruszkowy z imbirem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Dżem z gruszki z dodatkiem świeżego imbiru.

Składniki

  • Gruszki (u mnie 8 szt)
  • Imbir świeży,kawałek (ilość wg uznania,u mnie ok.3 cm)
  • Cukier,ilość wg uznania

Przygotowanie

  1. Gruszki umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przełożyć do garnka,dodać cukier i gotować często mieszając do czasu aż nadmiar płynu odparuje.
    Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a następnie dodać do gruszek na krótko przed końcem gotowania.

    Gotowy dżemik przełożyć do słoiczków,odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

Dariusz-D 12 marca
Ciekawa propozycja.
Gratuluję :-)
Nevermore 12 marca
Ja już nie mogę się doczekać swoich gruszek i będziemy robić. Trochę to jeszcze potrwa, ale wytrwałym trzeba... Czytaj całość »
Ja już nie mogę się doczekać swoich gruszek i będziemy robić. Trochę to jeszcze potrwa, ale wytrwałym trzeba być ;)
BEATA1978 12 marca
Musi być pyszny :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Gruszki (u mnie 8 szt)
  • Imbir świeży,kawałek (ilość wg uznania,u mnie ok.3 cm)
  • Cukier,ilość wg uznania
Składniki