Dżem figowy z nutą cynamonu i pomarańczy

Dżem figowy z nutą cynamonu i pomarańczy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maudie
Szybki do zrobienia dżem. Figi to skarbnica zdrowia więc dlaczego mając dostęp do świeżych fig nie zamknąć ich w słoiczku? :)

Składniki

  • Figi świeże ok 1 kg
  • Pomarańcza 2 szt
  • Cynamon ok 2-3 łyżeczki
  • Cukier ok 150 g lub wg uznania

Przygotowanie

  1. Figi umyć i pokroić na małe kawałki.

    Pomarańcze sparzyć,zetrzeć skórkę na drobnych oczkach oraz wycisnąć sok.

    Pokrojone figi razem z sokiem pomarańczowym i skórką przełożyć do garnka,wymieszać i gotować na wolnym ogniu.Dodać cukier (ilość wg uznania.Figi są słodkie więc ja dodałam mało cukru ).
    Dżem gotować często mieszając aż figi zaczną się rozpadać. Zblendować dżem a następnie jeszcze gotować około 10 minut dodając cynamon.
    Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.Smacznego:)

Komentarze do przepisu (14)

KulinarnaChwila 13 września
Pyszotka:)
ski_ttles 13 września
Zapowiada się pysznie :-)
fafiatko 15 września
Swietny! dodatki na pewno ozywily figi!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Figi świeże ok 1 kg
  • Pomarańcza 2 szt
  • Cynamon ok 2-3 łyżeczki
  • Cukier ok 150 g lub wg uznania
Składniki