Dżem arbuzowy

Dżem arbuzowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Szaffranka
Pyszny dżem o egzotycznym smaku. Najlepiej smakuje jako dodatek do gofrów i świeżego chleba.

Składniki

  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 0,5 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żelfixy

Przygotowanie

  1. Miąższ z arbuza kroimy na mniejsze kawałki oczyszczając go z pestek i blendujemy na gładko. Całość umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny,cukier i żelfix. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml zakręcamy i pozostawiamy do czasu aż wystygną.

Komentarze do przepisu (2)

kucharka-amatorka 03 października 2018
Świetny przepis! Gratuluję!
Konto usunięte 03 października 2018
To musi być pyszne
Składniki
  • 2 kg miąższu z arbuza
  • 0,5 kg cukru
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żelfixy
Składniki