Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przetworów
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 107
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 32
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 185
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 107
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 32
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 185
Składniki
Agrest umyłem, odszypułkowałem. 3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki. Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia. Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia. Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem. Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki. Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków. Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut. Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.