dżem, a może konfitura z czarnej porzeczki

dżem, a może konfitura z czarnej porzeczki
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
to przepis "Halisi", bardzo dziękuję, jest świetny.

Składniki

  • porzeczki, 3,5 kg po obraniu
  • cukier, tyle samo co zmiksowanych porzeczek

Przygotowanie

  1. porzeczki umyć, obrać, zmiksować, zasypać cukrem, wymieszać i wkładać do słoików.

  2. Słoiki ustawić na blaszce do ciasta, odstępy ok. 1 cm, wsunąć do lekko nagrzanego piekarnika i ogrzewać do temp. 120. Jak osiągną wymaganą temperaturę to "piec" je przez ok. 15 min. wyjąć z pieca i wstawić następne.

Komentarze do przepisu (1)

babciaaneczka 28 lipca 2012
Bardziej konfitura, bo spora ilość cukru, ale ważne jest,że owoce są surowe przed pasteryzacją. Do... Czytaj całość »
Bardziej konfitura, bo spora ilość cukru, ale ważne jest,że owoce są surowe przed pasteryzacją. Do ulubionych.
Pozdrawiam.
Składniki
  • porzeczki, 3,5 kg po obraniu
  • cukier, tyle samo co zmiksowanych porzeczek
Składniki