Dynia w occie

Dynia w occie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Tyle o niej słyszałam, ale nigdy nie jadłam. W tym sezonie postanowiłam wypróbować przepis na dynię w occie, stary, ze starej książki kucharskiej. Oczywiście nieco go uprościłam... wyszło smacznie.

Składniki

  • dynia 1 kg
  • cukier 30 dkg
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • goździki 6 szt

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić w kostkę (2-3 cm).

    Zagotować ocet z cukrem, wodą i goździkami. Następnie dodać pokrojoną dynię i całość gotować pod przykryciem przez 10 minut. Finalnie dynia powinna być lekko twardawa.

    Dynię włożyć do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików, zalać zalewą. Brzegi słoików wytrzeć suchą ściereczką, słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Zimne słoiki przenieść do spiżarni.

  2. Uwaga: Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiki o pojemności 1 l.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 02 października 2014
robiliśmy 2 lata temu,nie ma komu jej zjeść:)
BEATA1978 02 października 2014
To ja chętnie zjem :-)
Futka 03 października 2014
Bardzo ciekawy przepis - chętnie wypróbuję:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dynia 1 kg
  • cukier 30 dkg
  • ocet 10% 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • goździki 6 szt
Składniki