Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żródło beta-karotenu i witaminy E zawiera: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy C, B1, B2, PP oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa przeciwzapalnie i podnosi odporność organizmu. Pomaga przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Składniki
Dynię kroję na pół, usuwam pestki, układam w naczyniu żaroodpornym i pieczę ok. 45 minut na 150 stopni C. Gotuję wodę na 1 kg dyni 100 ml, gdy się zagotuje dodaję tam 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 laskę laskę wnnilii, 10 dag cukru ewentualnie parę goździków. Zostawiam na 15 minut aby nasiąkło - można dodać przyprawę korzenną do piernika , aby smak był bardziej wyrazisty - według własnego upodobania, podobnie z cukrem - można dać więcej aby była słodsza Po upieczeniu łyżką wydrążam miąższ przekładam do garnka, wlewam wodę z przyprawami i blenduję, jeśli jest za gęsty mus to dodaję trochę wody. Zagotowuję tą dynię, jeśli jest za rzadka to gotuję trochę dłużej aby płyn odparował i gorącą wkładam do słoiczków a następnie pasteryzuję ok. 20 minut. Przechowuję w zimnym miejscu. Życzę smacznego :)