Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowana na słodko
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Anika1
Tym razem dynia marynowana na słodko. Jest smaczną zimową przekąską, dodatkiem do słodkich deserów, a można ją dodawać także do wypieków, np do drożdżowych ciast i strucli.

Składniki

  • 1 kg obranej ze skórki i oczyszczonej z miękkiego miąższu dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • kilka goździków
  • cynamon w lasce
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Dynię cienko obrać z wierzchniej skórki, usunąć miękki miąższ z pestkami, a pozostały twardy miąższ pokroić w równej wielkości kostkę

  2. Z wody, cukru i octu ugotować syrop

  3. Dynię układać w wyparzonych słoikach. Do każdego włożyć po 2 goździki i kawałeczek laski cynamonowej. Jeśli słoiki są większe wkładamy 3 - 4 goździki

  4. Dynię zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 minut

Składniki
  • 1 kg obranej ze skórki i oczyszczonej z miękkiego miąższu dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • kilka goździków
  • cynamon w lasce
  • 3 szklanki wody
Składniki