Dynia marynowana na słodko

Dynia marynowana na słodko
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Nareszcie przyszła Pani Dynia :). Pyszna do mięs i doskonała jako przekąska.

Składniki

  • około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 liście laurowe
  • Miód

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z octem, dodać cukier, sól, liść laurowy. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
    Dynię ułożyć dość ciasno w słoikach, wrzucić do każdego słoika po 3-4 goździki.
    Zalać ciepłą zalewą i dodać do każdego słoika łyżkę miodu, ( jak słoiki są duże to można i dwie łyżki).
    Zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.
    Pozostawić na ok. 2 tygodnie przed otwarciem

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 05 listopada 2016
Oooo..jaki super pomysł:)
GREGORHSPEED 05 listopada 2016
Świetna do koreczków <3
Bellapi 07 listopada 2016
Zgadzam się :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 liście laurowe
  • Miód
Składniki