Dynia marynowana na ostro

Dynia marynowana na ostro
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Taką dynię możesz użyć do przygotowania surówek, a nawet leczo. Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 ½ kg dyni
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka musztardy francuskiej
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Do wody wlać ocet. Posłodzić i posolić, dodać przyprawy oraz musztardę. Wymieszać i zagotować.

  2. Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą. Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Składniki
  • 1 ½ kg dyni
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka musztardy francuskiej
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
Składniki