Dynia marynowana

Dynia marynowana
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Izabela77
Wspaniała przekąska na zimowe dni

Składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 375 g cukru
  • 250 ml octu
  • 750 ml wody
  • 5 goździków

Przygotowanie

  1. Obraną dynię kroimy na wąskie kawałki a później na kostkę.

  2. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i gożdziki. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną dynię i gotujmy do zeszklaenia około 10 minut aż dynia będzie chrupka i delikatnie mięka.

  3. Dynie przekładamy do słoików. Odcedzamy goździki i zalewamy gorącą zalewą dynię. Zakręcamy mocno słoiki, obracamy na góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

Komentarze do przepisu (3)

ewulka55 18 listopada 2013
Izabella77 ja nie odcedzam goździków tylko daję po jednym do każdego słoiczka - dynia jest aromatyczna
grazka950 01 listopada 2014
też goździki zostawiam dla aromatu, dodaję je też do marynowanych grzybków po 2 sztuki na słoik :))
ekonto 07 lutego
Goździki można pozostawić, lecz one po pewnym czasie powodują zaciemnienie dyni.
Składniki
  • 1 kg obranej dyni
  • 375 g cukru
  • 250 ml octu
  • 750 ml wody
  • 5 goździków
Składniki