Dynia kiszona

Dynia kiszona
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Kiszona dynia smakuje zupełnie inaczej niż powszechnie znane kiszonki takie jak ogórki, czy kapusta. Dynia jest słodko-kwaśna z korzenną nutą i tylko lekko słona.

Składniki

  • 3 kg dyni piżmowej, najlepiej użyć podłużnej części
  • kilka ząbków czosnku
  • wiązka kopru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżku
  • około 3 litry wody
  • 3 łyżki soli morskiej
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 żółte papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 2 szalotki

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skórki, kroimy ją w kostkę lub w słupki. Do kamionkowego naczynia wsypujemy przyprawy, imbir, szalotki, chili i czosnek. Przekładamy dynię. Zalewamy letnią wodą z solą. Na wierzchu układamy koper.
    Na wierzchu ustawiamy talerzyk z odważnikiem, by wszystkie kawałki dyni były zanurzone.
    Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia. Gdy dynia jest już dobra, przekładamy ją do słoików, zalewamy sokiem spod kiszenia i odstawiamy do lodówki, by zatrzymać proces kiszenia.

    Taką dynię podajemy jako zdrową przekąskę do chrupania, dodatek do kanapek, sałatek....

Składniki
  • 3 kg dyni piżmowej, najlepiej użyć podłużnej części
  • kilka ząbków czosnku
  • wiązka kopru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżku
  • około 3 litry wody
  • 3 łyżki soli morskiej
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 żółte papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 2 szalotki
Składniki