Duże ogórki kiszone na zupę lub sałatkę jarzynową

Duże ogórki kiszone na zupę lub sałatkę jarzynową
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ten sposób na duże ogórki kiszone na zupę podpatrzyłam gdzieś w Internecie, ale zupełnie nie pamiętam, gdzie. A sposób jest świetny, wiem, bo sama go wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Najpierw w sporym słoju kisi się duże ogóry w całkiem zwyczajny sposób, tak samo jak wszystkie ogórki kiszone. A gdy już się ukiszą, robi się małe czary.

Składniki

  • duże, przerośnięte ogórki gruntowe, mogą nawet mieć grubą skórkę i duże nasiona
  • woda z kranu
  • 35-40 g soli kamiennej bez antyzbrylaczy (jedna bardzo pełna łyżka) na każdy litr wody
  • czosnek, chrzan, koper z baldachami kwiatów lub jeszcze lepiej – nasion
  • można dodać liście dębu, wiśni lub winorośli

Przygotowanie

  1. Ogórki włóż do odpowiednio dużego słoja. Dodaj wszystkie przyprawy i ingrediencje. Zostaw na blacie do porządnego ukiszenia na jakieś 3 tygodnie. To nie mają być ogórki małosolne!

  2. Ukiszone ogórki obierz z grubej, twardej skóry. Jeśli jest taka potrzeba, to usuń również pestki.

  3. Obrane ogórki wyglądają tak, jak na tym zdjęciu.

  4. Miąższ pokrój w kosteczkę wielkości odpowiedniej do tradycyjnej sałatki jarzynowej (ja kroję dość drobno, ale niektórzy wolą większe kawałki).

  5. Kosteczki porozkładaj do odpowiedniej wielkości słoików (u mnie 300-350 ml).

  6. Dopełnij słoiki zalewą od kiszenia. Zakręć i pasteryzuj 15 minut. Przenieś do spiżarni i używaj w zimie do sałatek (po odcedzeniu na sitku) albo do zupy ogórkowej – dodając pod koniec gotowania wraz z zalewą.

  7. Przepis ma tę zaletę, że ukiszone ogórki pozbawione są twardej skóry, czego brakowało mi w innych, wcześniejszych przepisach. Bo ta skóra bywa czasem bardzo uciążliwa. Smacznego!

Składniki
  • duże, przerośnięte ogórki gruntowe, mogą nawet mieć grubą skórkę i duże nasiona
  • woda z kranu
  • 35-40 g soli kamiennej bez antyzbrylaczy (jedna bardzo pełna łyżka) na każdy litr wody
  • czosnek, chrzan, koper z baldachami kwiatów lub jeszcze lepiej – nasion
  • można dodać liście dębu, wiśni lub winorośli
Składniki